Mastic tears ice cream

Mastixkåda kommer uteslutande från den grekiska ön Chios. Även om trädet finns på andra platser är det bara på Chios som trädet producerar tillräckligt med sav för att göra mastixkåda. Processen börjar med att man strör ut kalciumkarbonat på marken för att kådan inte skall kladda fast i gruset. Sedan används en särskild hacka för att skära snitt i barken. När trädet sedan savar droppar kådan ner som tårar från trädet ner på backen där den får ligga och torka innan den tas om hand.

Mastix är vanligt i olika glassrecept från Orienten. Kådan smaksätter samtidigt som den ger ett visst tuggmotstånd i glassen. Det är viktigt att frysa mastixkådan innan du mortlar den och mortla den tillsammans med lite socker så att den inte klibbar fast på kanterna i morteln.

Ingredienser
2+2 dl mjölk
3 msk majsstärkelse
3 dl grädde
1,5 dl socker
1 tsk mastixkåda
Eventuellt 1-2 msk rosenvatten.

Pistaschnötter

Gör så här
Börja med att frysa mastixen cirka 15 minuter innan du mortlar den.
Mortla sedan mastixkåda tillsammans med 2 tsk av sockret. Ställ åt sidan.

Vispa samman majsstärkelse med 2 dl av mjölken.

Blanda resten av mjölken, grädde och socker. Vispa sedan ner mastixkådan. Hetta upp blandningen. När blandningen precis börjar sjuda häll ner mjölk- majsstärkelseblandningen. Rör kontinuerligt i cirka 10 minuter till blandningen tjocknat.

Tillsätt eventuellt rosenvatten.

Låt svalna i kylen tills den blivit helt kall och kör sedan smeten i glassmaskin.

Toppa med pistaschnötter vid servering.