Pad Thai

Ingen säger nej till en hemlagad Pad Thai! En wokrätt som förmodligen är den mest kända rätten från det Thailändska köket. I alla fall utanför Thailand där rätten vanligtvis lagas med kyckling, fläsk eller annat kött medan den i autentisk thailändsk mat nästan alltid lagas på torkade räkor och tofu. Men som så ofta med autentisk mat är Pad Thai ganska ny och inte så thailändsk.

Den Introducerades i Thailand av landets premiärminister under 1930-talet som ville ha en rätt som dels var enkel och näringsrik men kanske viktigast av allt skulle den vara något som nationen kunde vara stolt över. Men att kalla en Thailändsk rätt för Thai i Thailand är nog att vilja lite för mycket och anrättningen är typiskt nog väldigt kinesisk och ingen av ingredienser utom chilin är egentligen Thailändska. Thailändarna själva verka ha fattat detta och kallar den helt enkelt för kinesisk wok. Men jag tycker att Pad Thai är utmärkt  och det är inte lätt att byta namn på världens mest kända Thairätt!

Ingredienser
1/2 paket risnudlar (vi använde tunnare nudlar med bandnudlar är egentligen bättre)
1/2 dl olja
4 vitlöksklyftor
250 g räkor (vi använde färska)
1 ägg
1/2 stekt tofu
4 salladslökar, tunnt skivade
2 dl böngroddar
1/2 dl rostade jordnötter

Sås
1/2 dl socker
1/2 dl fisksås
1/2 dl tamarind
2 msk paprika
1 tsk chili

Topping
Koriander
Rostade jordnötter
Gör så här
Blötlägg nudlarna i vatten i 30 minuter. Dränera när de är mjuka.

Pad Thaisås ingredienser

Under tiden kan du blanda alla ingredienser till såsen och ställ åt sidan.

Hetta upp olja i en panna. Tillsätt vitlök och räkor. Stek 30 sekunder.

Tillsätt nudlar och stek tills de är mjuka.

Tillsätt såsen och stek 30 sekunder.

Tillsätt tofu och stek 30 sekunder.

Pad Thai wok

Fös allt åt sidan i panna och stek ägget på en egen sida tills det binder ihop. Blanda sedan ihop ägget med resten.

Tillsätt salladslök, böngroddar, jordnötter och rädisa.
Mixa och servera!