Texas chili på älg

Kanske inte den vanliga älggrytan men det är ett kul sätt att använda grytbitar av älg. Det finns otaliga åsikter om vad som inte skall ingå i chili och älg verkar inte finnas med på någon av listorna! Den grova strukturen i fibrerna gör sig bra om man först kokar köttet riktigt länge så att det blir mjukt och sedan river köttet i sin egen sås med två gafflar. Receptet är i övrigt genuint, i den mån det går, så självklart kan man använda nötkött.

Det finns många olika versioner av chilli i USA och de flesta är med rätta stolta över sin version. Jag vill inte gärna ge mig in i kontroversen kring chili con carne och kallar den därför helt enkelt Texas chili. Texasbor gör det enkelt för sig och  har väldigt få ingredienser i sin chili con carne. Kött, chili och lite kryddor är egentligen allt som ingår.

Det här är en väldigt intressant rätt där chilin verkligen får spela huvudrollen så välj gärna chilisorter som ger mycket chilismak men inte så mycket hetta. Vill du ha mer hetta är det enkelt att tillsätta cayennepeppar eller en annan stark chili. Vi använde Mulato och Guajillo. Mulato chili är en mild chili med mycket frukt och chokladtoner som ofta används i såser. Guajillo är en torkad version av mirasol chili och är en av de vanligaste chilisorterna i Mexikansk mat. För att få ytterligare djup i chilin använder vi mirakelmedlet Chipotle i adobo.

Utöver chili använder vi även Tex-mex krydda från Spicetrekkers som kommer ur ett kryddrecept från 1892 och som ger rätten en genuin ranchkänsla!

Ingredienser:

2 st Mulato
2 st Guajillo
2 st Chipotle i adobo
10 st vitlöksklyftor

5 dl kycklingbuljong
2 kg älg eller nöt, gärna högrev. Skuret i cirka 3 cm tärningar
2 msk matolja

1 stor lök, tärnad
2 msk Tex-mex krydda

Masa harina
Äppelcidervinäger

Koriander, hackad lök, salladslök, riven ost, avocado, varma tortillas

Gör så här:

Rosta torkad chili och vitlök tills de blivit aromatiska. Cirka fem minuter. Lägg i en skål.

Tillsätt kycklingbuljongen till skålen med chili och låt stå 10 minuter.

Tillsätt Chipotle i adobo och mixa blandningen till en slät sås.

Bryn älgköttet tills de fått ordentlig färg. Stek i små omgångar och låt det ta tid. Lägg de färdiga köttet på en tallrik under tiden.

Låt grytan svalna innan du sedan steker löken på medelvärme så att den blir mjuk utan att brännas. Tillsätt tex-mex kryddan. Tillsätt sedan köttet och chiliblandningen till grytan.

Låt puttra cirka 2-3 timmar. En bra idé är att lyfta på locket den sista timman så så att chilin reduceras något. I bästa fall behöver du inte reda över huvud taget.

Vill du reda såsen rör ut masa i kallt vatten och red till önskad konsistens. Smaka av med salt, peppar, vinäger och eventuellt mer chili eller hot sauce.

Klart!

Servera med nygjorda majstortillas, koriander, hackad lök, riven ost och avocado.